Fotoradar kara za za wolną jazdę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lord_Prozac
    Classic
    • 2007
    • 38

mój przyjaciel zwykł mawiać
    "nie wiadomo kiedy głupi żartuje" :twisted:
    Wyjaśnij to na Policji bo znając ich zagrywki, możesz mieć problemy.
    Choć z mojej wiedzy na drogach krajowych nie ma prędkości minimalnej jaką musisz się poruszać, to zostało rozpoczęte postępowanie mandatowe. Po siedmiu dniach stwierdzą że przyznajesz się do winy i będziesz miał "sanki" z ich głupoty.
    Octavia II - BLS seria
    Octavia I AGR po Virusie
    President Johnny II + Sirio Omega 27

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14885
      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez KolinWawa
      Żona jechała za wolno...???
      może tak, wtedy teoretycznie może dostać mandat, ale pierwszy raz widzę, aby kamerka rejestrowała zamiast przekroczonej prędkości, niedoszłą prędkość Ale jaja...

A tak na marginesie, nawet jak by tak było, to na zdjęciu widać tylko dupę twojej Octavki - niech udowodnią, że przed żonką nie telepał się 60 km/h jakiś PF 126 p 8) To jak miała jechać szybciej?

Ale najpewniej jakiś debil coś pop...lił, albo sprzęt wyzionął ducha.

Trzeba się dowiedzieć o co chodzi (żeby nie uznali, że się przyznajesz do wykroczenia), ale mandat? - nie wiem za co. Jak żona jechała za wolno, to trzymać sie teorii o PF 126p. A jak zona jechała za szybko, to jest papier, że tak nie było
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

Zamieszczone przez ruwado
        może tak, wtedy teoretycznie może dostać mandat,
        ale nie z fotoradaru !!!
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• adi747
          L&K
          • 2008
          • 1138

ja tak samo albo bym to nagłośnił albo pokazał innemu policjantowi :shock: prędkość dozwolnona 90 km/h to znaczy ze maxymalnie tyle mozna jechac w tym miejscu a nie nakaz jazdy 90 na godzine :roll: ten kraj schodzi na psy a policjantom sie w głowach pier.oli.... i od kiedy octavia ma rejestracje na zderzaku :roll:
          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
          była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
          2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
          JEST
          megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
          octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
          octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• kjedi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 282

kwestia dziwnej tablicy poruszona jest w ostatnim "Nie", spojrzałem tylko ale widzę, że trzeba się będzie przyjrzeć temu artykułowi

Komentarz

• KolinWawa
              Rider
              • 2009
              • 278
              • Octavia I (1U2)
              • APK 2.0 MPI 115 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kjedi
              kwestia dziwnej tablicy poruszona jest w ostatnim "Nie", spojrzałem tylko ale widzę, że trzeba się będzie przyjrzeć temu artykułowi
              Ewidentnie tablica jest wycięta i wklejona na wysokości zderzaka, ale w O1 jest przecież na wysokości tylnych świateł. Na zdjęciu oprócz wklejonej tablicy poniżej i z boku numery są niewidoczne. Nie stosuję żadnych specyfików. Musiało się światło odbić, z boku widać jeszcze jakby lustrzane odbicie. Jutro zadzwonię do Darłowa i pogadam z debilami. Swoją drogą w teleekspresie jeszcze OCP nie było . Dla zasady skontaktuję się z jakimiś mediami.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez kjedi
                Ewidentnie tablica jest wycięta i wklejona na wysokości zderzaka, ale w O1 jest przecież na wysokości tylnych świateł. Na zdjęciu oprócz wklejonej tablicy poniżej i z boku numery są niewidoczne. Nie stosuję żadnych specyfików. Musiało się światło odbić, z boku widać jeszcze jakby lustrzane odbicie. Jutro zadzwonię do Darłowa i pogadam z debilami. Swoją drogą w teleekspresie jeszcze OCP nie było . Dla zasady skontaktuję się z jakimiś mediami.
                tablica to akurat szczegół, tak się chyba robi te zdjęcia, że na całościowym jej nie widać albo widać ją słabo, nie pierwszy raz coś takiego widzę.

[ Dodano: Wto 17 Sie, 10 22:47 ]
                Zamieszczone przez soszek81
                prawdopodobnie radar robi zdjęcie jeśli pojazd jedzie z prędkością RÓŻNĄ od dozwolonej (o ileś tam)
                no tak chyba nie jest, bo pstrykałoby nam wszystko i wszędzie, znając jeszcze wiedzę na temat ograniczeń prędkości naszych kolegów kierowców, którzy na KAŻDYM foto heblują do 50 albo 40 niezależnie od ograniczenia - dobija mnie to np. na trasie katowickiej gdzie 2x foto jest ustawione na "setce", pomijając już siedemdziesiątki
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Alkazar
                  Classic
                  • 2009
                  • 28

A może http://kontakt24.tvn.pl ?? Od rana maglują, żeby im podsyłać materiały. ;-)

Komentarz

• soszek81
                    L&K
                    • 2010
                    • 1245

Zamieszczone przez szkoda

Zamieszczone przez soszek81
                    prawdopodobnie radar robi zdjęcie jeśli pojazd jedzie z prędkością RÓŻNĄ od dozwolonej (o ileś tam)
                    no tak chyba nie jest, bo pstrykałoby nam wszystko i wszędzie, znając jeszcze wiedzę na temat ograniczeń prędkości naszych kolegów kierowców, którzy na KAŻDYM foto heblują do 50 albo 40 niezależnie od ograniczenia - dobija mnie to np. na trasie katowickiej gdzie 2x foto jest ustawione na "setce", pomijając już siedemdziesiątki

szkoda - miałem na myśli TEN konkretny radar, a nie KAŻDY w PL.
                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• yogi_rulez
                      Classic
                      • 2010
                      • 23

Witam
                      podstawowa kwestia - jak już papier przyszedł nie można go olać bo wtedy dajesz argument drugiej stronie
                      Zawsze trzeba odpowiedzieć i to najlepiej w formie pisemnej/poleconym/za zwrotnym potweirdzeniem odbioru.

Próba wizyty u strazy/policji i próba załatwienia tego ustnie jest z gory skazana na porazke bo od razu usłyszy sie "czy sie pan/pani przynaje a jezeli nie to prosze powiedziec kto kierował". oczywiscie nie bedzie z tego spotkania zadnej notatki wiec przed sadem pozostanie slowo policjanta wobec slowa obywatela
                      chyba ze zrobi sie to telefonicznie nie podajac nazwiska i probujac po prostu zaciagnac jezyka

analiza zdjecia pokazuje ze jest cos z nim nie tak bo sa refleksy na asfalcie - rejestracji i swiatel odblaskowych - punkt dla ciebie

w miedzyczasie o ile mozesz to wybralbym sie na miejsce i sprawdzil czy nie ma tam jakis ograniczen o ktorych panowie wysylajacy pismo zapomnieli
                      jak sa do dolaczyc do pisma i zapytac kulturalnie o co chodzi

ponadto polecam lekture tego forum:
                      Mam pytanie dotyczące stosowania właśnie fotoradrów przez Straż Miejską, tzn nie do końca rozumiem czy w końcu maja oni prawo karać mandatami

dosyc dlugi watek ale juz nie jednemu kierowcy pomogl
                      mozna tez tam sprzedac temat, z reguły jest szybka odpowiedź

reasumujac pod zadnym wzgledem nie wyrzucalbym tego do kosza i zostawial odlogiem
                      ktos nadal sprawie tok postepowania i pomimo ze jest to sprawa na pierwszy rzut oka idiotyczne to trzeba w tej komedii wystapic

Pozrawiam
                      yogi

PS
                      dla rozluznienia

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ale to co nie napisali Ci jaki paragraf złamałeś czy coś? Ja to jak ostatnio dostałem zdjęcie to wszystko było napisane.
                        A co do zdjęcia to hmm.... no nawet nie wiem co napisać. To powinno dostać nagrodę "ŻAL ROKU"
                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Hmmmm az znajomym do RD to wysle niech sie wypowiedzą :diabelski_usmiech
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• KolinWawa
                            Rider
                            • 2009
                            • 278
                            • Octavia I (1U2)
                            • APK 2.0 MPI 115 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Mihau
                            Ale to co nie napisali Ci jaki paragraf złamałeś czy coś? Ja to jak ostatnio dostałem zdjęcie to wszystko było napisane.
                            A co do zdjęcia to hmm.... no nawet nie wiem co napisać. To powinno dostać nagrodę "ŻAL ROKU"
                            NAPISALI

[ Dodano: Wto 17 Sie, 10 23:51 ]
                            Zamieszczone przez yogi_rulez
                            Witam
                            w miedzyczasie o ile mozesz to wybralbym sie na miejsce i sprawdzil czy nie ma tam jakis ograniczen o ktorych panowie wysylajacy pismo zapomnieli
                            jak sa do dolaczyc do pisma i zapytac kulturalnie o co chodzi

To było nad morzem... troszkę daleko

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Albo jestem ślepy albo nie umiem czytać ale nie widzę nic :roll:
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• yogi_rulez
                                Classic
                                • 2010
                                • 23

jeżeli było nad morzem to tym bardziej trzeba cos odpowiedziec bo oni tam slynął z naciągania turystów.
                                odpowiedzieć tylko i wylacznie pisemnie
                                wg mnie jakby doszlo do rozprawy to sprawa w sadzie jest wygrana ale to juz ostateczość
                                po drodze nalezy zastosowac wszystkie dopuszczane przepisami dzialania opisane na forum ktore polecilem
                                a poniewaz czas plynie i trzeba odpowiedziec w ciagu siedmu dni od odebrania poleconego to proponuje juz zaczac modzic jakies mile pismo

pzdr

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OCP dostało niezła reklame :diabelski_usmiech

Komentarz

• b707
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1272

(widać że hamuje na zdjęciu-patrz tylne światła)
                                    Tego akurat nie widać po stopu są u góry klosza a te jak i 3stopu są wygaszone:P

Co do tablicy to nie jest wklejona.
                                    Na zdjęciach z fotoradarów w wyniku błysku flesha juz tak wychodzi że tablica i inne odbalski tak dziwnie wychodzą. To wina konstrukcji. Wystarczy wziąć aparat i w nocy pod kątem walnać zdjecie z flashem przez szybe. Efekt będzie identyczny.

analiza zdjecia pokazuje ze jest cos z nim nie tak bo sa refleksy na asfalcie - rejestracji i swiatel odblaskowych - punkt dla ciebiel
                                    To jest NORMA gdy fotoradar ma flash! Fotoradar jest za szybą w celu ochrony i takie kawiatki wychodzą bo tablica i doblaki odbijaja się w szybie!
                                    Polecam poogladać dostepne w necie zdjecia i samemu sie pobawić aparatem.
                                    Zamiast tworzyć teorie spiskowe.

BTW ja bym obstawiał źel ustawiony limit w fotoradarze ale dobrze ustawiony próg wyzwalacza. Jak to teren zabudoany to 50tka... czyli o 10 za dużo więc 1 punkt i 50zł.
                                    Kłócić sie można ale IMHO czy warto?
                                    pzdr
                                    Adam

Komentarz

• KolinWawa
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 278
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • APK 2.0 MPI 115 KM
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

b707,

Fakt tablice sobie odpuszczę, bo pewnie masz rację. Co do reszty to będę się kłócił, bo głupoty wypisują a źle ustawiony radar to ich zmartwienie nie moje.

Poza tym zawsze myślałem, że jeżeli ktoś przekroczy prędkość nie więcej niż 10 km/h w stosunku do dozwolonej, to fotoradar nie zrobi zdjęcia bo jest ustawiony na przekroczenia >10 km/h..

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Poza tym zawsze myślałem, że jeżeli ktoś przekroczy prędkość nie więcej niż 10 km/h w stosunku do dozwolonej, to fotoradar nie zrobi zdjęcia bo jest ustawiony na przekroczenia >10 km/h..
                                        bo pewnie zazwyczaj tak jest, ale tłumaczenie słabe, bo zapłacić można teoretycznie za mniejsze przekroczenie...
                                        zresztą SM zdaje się właśnie często ustawia foto dość ostro
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• andriu21tg
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1499

KolinWawa, wstawiaj to na poboczem .pl odrazu do tv hehe

Komentarz

• fan
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 760

jeżeli było nad morzem to tym bardziej trzeba cos odpowiedziec bo oni tam slynął z naciągania turystów.
                                            Nie przesadzaj kolego.Ja tez jestem znad morza i jeszcze jakos zadnego turysty nie naciagnalem.
                                            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8160
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ta fotka powinna iść na tzw "odstapienie" - jeden jegomosc źle ustawił fotoradar.....,a drugi to wyslał.....wiec tak czy inaczej jest to do anulowania....

Komentarz

• yogi_rulez
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 23

Zamieszczone przez fan
                                                Nie przesadzaj kolego.Ja tez jestem znad morza i jeszcze jakos zadnego turysty nie naciagnalem.
                                                mam na mysli tak zwane słuzby stojace na stazy porządku i a nie uczciwych obywateli :-)

Komentarz

• daneczek76
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 3642
                                                  • Toyota

Zamieszczone przez Piotrus
                                                  Ale jaja, ja bym to wysłał do TV
                                                  tak jest do teleexpresu.
                                                  ale tak obiektywnie patrząc tam sa posesje przy drodze i teren zabudowany czy na pewno można tam jechać 90? nie ma tam jakiegoś znaku z ograniczeniem ? a wydruk jest z automatu i może w radarze nie ustawiono prędkości dozwolonej na odpowiednią.

Tak czy tak jaja a ja bym to gdzieś zgłosił i sie odwołał.
                                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• trucho
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 178

Wielkość mandatu wskazywałaby że tam można jechać 50 km/h
                                                    Wg. taryfikatora przekroczenie do 10 km/h to jest 50 zł i 1 pkt karny.

Komentarz

Pracuję...